Lenen
Het kan iedereen overkomen: jedoet elke maand je best om rond te komen, maar op een gegeven moment merk je toch dat je geld tekort komt. Want hoe goed je ook plant, soms kom je voor grote aankopen te staan waar je even geen rekening mee had gehouden. Zo kan je wasmachine het bijvoorbeeld begeven, of houdt je auto er na jaren trouwe dienst mee op. Dan zit er soms maar een ding op, en dat is een lening afsluiten bij bijvoorbeeld een bank als de ABN Amro, dit omdat volgens NU.nl de banken soepeler zijn geworden met geld lenen.
Het aangaan van een lening
Voordat u een lening afsluit, is het belangrijk dat u zich goed orienteert. Zorg er altijd voor dat de lening die u afsluit, bij uw situatie past. Kijk goed hoeveel u kunt lenen, en leen uiteraard niet meer dan nodig is. U kunt zelf berekenen hoe groot uw lening moet zijn, maar het kan ook verstandig zijn om advies te vragen van een erkend adviseur.
Verschillende leenvormen
Leningen zijn er niet alleen in verschillende grotes, maar ook in verschillende soorten. Elke leenvorm heeft z’n eigen voor- en nadelen, en het is afhankelijk van uw situatie welke het best bij u past. Hieronder volgt een korte uitleg van de verschillende leenvormen, en de voor- en nadelen die erbij horen.
Bij een doorlopend krediet kunt u het geleende bedrag zolang de lening loopt steeds opnieuw opnemen, geheel of gedeeltelijk. De rente wordt berekend over het openstaande saldo van de lening. Een voordeel is dat u tijdens de looptijd altijd over het bedrag kan beschikken, als dat nodig mocht zijn. Een nadeel is dat de rente bij een doorlopend krediet relatief hoger ligt.
Een persoonlijke lening krijgt u het bedrag dat u leent in een keer op uw rekening. Dit betaalt u terug in van tevoren bepaalde termijnen. Over de resterende schuld wordt de rente berekend, deze is over het algemeen lager dan bij het doorlopend krediet. Een nadeel van de persoonlijke lening is echter dat een afgelost bedrag niet opnieuw kan worden opgenomen.
Er bestaan ook speciele studentenleningen. Deze leningen zijn, zoals de naam al zegt, speciaal gericht op studenten. De studententijd is vaak een dure tijd, omdat je vaak nog geen vaste baan hebt. Daardoor komt het vaak voor dat je als student behoefte hebt aan extra geld, waarbij een studentenlening uitkomst kan bieden.
Daarnaast zijn er nog meer specialistische leningen die op verschillende specifieke situaties inspelen. Een adviseur zou u kunnen vertellen of er voor uw situatie zo’n lening bestaat.
Als u rekening houdt met de voor- en nadelen van de verschillende soorten leningen, en zorgt dat u niet meer leent dan nodig is, vindt u altijd een lening die bij uw situatie past.